duminică, 3 mai 2020

FLASH MOB-SMART MOB-FLASH ROB


Flash mob- smart mob-flash rob
Sunt trei sintagme diferite care definesc acțiuni de tip diferit.
Flash mob-ul presupune surpriza apariției protagoniștilor,răstimpul scurt în care aceștia își fac numărul și disiparea rapida a grupului.
Celelalte două sunt cu totul altceva.
In România noastra tristă și uneori ciudata precum un triaj de spital mai vine o sărbătoare,i se mai tună unuia ca e un prilej fain să se așeze ca musca pe caciulă,se mai ivește spontan o nevoie  de re-afirmare…si uite asa mai punem de un flsh mob si ne-am pricopsit cu înca un neologism și cu înca o facatura importata si adaptata în tonuri mioritice.
Adeseori astfel de acțiuni se întreprind în aeroport sau în gară.
Ritualism sumar regizat …ba apare o trompeta, ba o toba, ba o vioara pe post de surpriza.
Spontaneitate de tipul celei în care nici cei ce asistă și nici artistii nu mai cred.
A alege zona de check-in a unui aeroport în care oamenii nu știu cum să se grăbească să ajungă mai repede să depuna bagajul și apoi să se încoloneze la filtrul anti tero după care fuguța la ghișeele de trecere a frontierei e un glonte tras în vânt.
Sau mai lugubru spus un vânt tras în cabina de duș.
Ici colo vreun amator se pune pe filmat să mai ia ceva like-uri sau să trimita filmul la lelea Neta care trage din greu ca badantă prin Italia.
Alții se uita cu privirea aia de seamănă a “n-am ce face ceva mai bun”
Și uite așa din turnul aristocratic al culturii autentice flash mob-ul se rostogolește în derizoriul periferiei pe post de distracție a gloatei și mai ales de mândrie a performerilor,proclamat adeseori ca act patriotic.
Asa cum popii îi stă bine la altar,avocatului în sala de tribunal și clownului la circ ,artistului îi este locul pe scenă.
Altfel riscă să devina clown asezonat cu o butaforie împănată cu afisaje de plastic și automate de cafea…la rându-i un automat care cânta la comandă precum un tonomat.
Dar pana la urmă responsabil este cel care bagă fisa în tonomat că de aia e facută masina …sa cânte!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu