sâmbătă, 2 mai 2020

MOARTEA LUI STALIN … 5 KOPEICI PENTRU PREZENT


Mulți chiar credem că nici măcar umbra lui Stalin nu mai bântuie prin țara noastră.
Doar ne închipuim acest lucru.
În fapt zilnic întâlnim bucăți  vii din crudul dictator care și-a început cariera ca bandit la drumul mare pe străzile din Tbilisi.
Palme de om,brațe,picioare,jumătăți de creier sau zămisliri de gând tipic staliniste circulă nestingherit printre noi.
Le putem vedea la televizor sau la microfonul unei tribune ca elemente greu indentificabile cu satrapul bolșevic datorită faptului că nu sunt asamblate într-un singur om.
Dacă un geniu rău ar aduna de la fiecare cate o bucata si le-ar așeza laolaltă nu ar ieși un Frankestein ci Noul Stalin.
Când a fost să plece spre iad ,moartea nu a venit dintr-o dată pentru Stalin.
Mai întâi a zăcut mai bine de jumatate de zi în propriul pișat.
Momentul morții sinistrului personaj de la Kremlin poate este coșmarul care îi vizitează noapte de noate pe cei  îngroziți de inteligența unora de lângă ei și speriați de profesionalismul căpătat de veritabili specialiști printr-o viață începută cu coate roase pe banci de școală și continuată cu un urcus bazat pe merite personale.
S-a ajuns în România ca prin gură mare și complot politic mărunt să fie marginalizați  medici competenți,profesori,ingineri,economiști, pentru a face loc în cele mai frecvente cazuri loc imposturii.
Decidenții politici fără vreo meserie cuantificabilă sunt speriati ca diletanstismul lor va fi din ce în ce mai evident de la o zi la alta prin juxtapunere cu imaginea publică a specialistului consacrat.
Stalin a avut la capătâi în timpul agoniei chiar și ventilator pentru respirație dar tehnicienii nu știau cum functineața aparatul și erau paralizți de frică.
Accidentul vascular care i-a fost temelia începutului de capăt al zilelor s-a petrecut in epoca în care cei mai prestigiși medici se aflau în pușcării torurați pentru descâlcirea imaginarului complot al doctorilor.
La patul suferinței de câteva zile de la resedinta de la Kunțevo au ajuns medici de mâna a doua pentru că pe alții nu îi avea sistemul la dispoziție.
Teama gărzilor personale și a membrilor nomenclaturii a blocat chemarea vreunui doctor știută fiind aversiunea dictatorului față de medici.
Atunci când unul dintre medicii prezenți a descris pentru creierele tâmpe ale unor Beria,Kaganovici,Hrușciov și Mikoian cheagul de sânge din creierul lui Stalin drept o monedă de 5 kopeici și respirația ca fiind vestitoare de moarte curierii au plecat să ceară sfat tocmai la ușile pușcăriilor în care se aflau cei care se pricepeau.
Iar când a sosit ceasul ca Stalin să se înece în propriile fluide poate așa cum se îneacă acum unii pacienți din causa virusului, nu a mai putut decât să mai deschidă odată ochii cu o privire teribilă sau nebună sau furioasă ori copleșită de moarte.
Moneda de 5 kopeici din capul său își dusese la sfârșit menirea.
Citim drept petrecute lucruri din istorie fără să învățăm că lecția greșelior dacă nu se învață se poate repeta cu oricine.
Bucățile de Stalin care poartă cravată și sacou șuierând printre dinți verdicte medicale ți termeni de dicționar învățați pe bancheta din spate a limuzine oficiale nu pot realiza nici în al doisprezecelea ceas că pot fi  înșiși pacienți și nici un competent prin preajmă sa le ofere gura de aer necesară supraviețuirii.
Poate doar pe marginea patului să le așeze o monedă de 5 kopeici pentru a fi pusă pe ochi drept plată pentru luntrașul care are a-i duce în lumea de dincolo.
Moartea lui Stalin nu lasă loc pentru nici un epitaf contemporan ci doar pentru dangătul funebru al mediocrității.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu